De roos is een eetbare bloem! Ja, alle rozen met de botanische naam (Rosa hybriden). De bloemen die het beste ruiken, smaken ook het lekkerste: friszoet. In het Midden-Oosten is de roos een veelgebruikt ingrediënt bij gebak en andere gerechten.

Gebruik alleen biologisch geteelde (of zonder gif gegroeide) rozen. De roos staat symbool voor liefde en schoonheid. Een romantisch cadeautje dus. En je kunt er het hele jaar van genieten als je een rozenstruik in je tuin plant: droog ‘s zomers de gave bloemblaadjes om de hele winter je eigen rozenthee te serveren. Je proeft de zomerzon.

Versnipper de bloemblaadjes over je dessert en havermout (met je kruidenschaar) want de hele bloemblaadjes zijn vaak te taai om als geheel op te eten. Alle rozen smaken ietsjes anders dus altijd even voorproeven. De rozenbottels kun je ook nog gebruiken voor jam of limonade. Voor een shotje vitamine C!

Vind je dit leuk? Dan is mijn boek Bloemen met smaak  echt wat voor jou! Hier staat de roos uitgebreid in beschreven, net als 49 andere bloemsoorten. Er is zelfs een rozen top 5 opgenomen in het boek, voor de lekkerste soorten. Koop het voor jezelf of geef het cadeau aan iemand die van natuur, gezelligheid en lekker eten houdt. Je krijgt er GRATIS een startpakketje Bloemen met SMAAK bij zodat je de rest van je leven eetbare bloemen in je tuin of op je balkon kunt kweken.

Deze beeldcolumn is ook gepubliceerd in het kwartaalblad Stadstuinieren 2-2021. Het allerleukste tuinblad en echt niet alleen voor stadslui:-). Voor meer Stadstuinieren klik je hier.