Bloemkoolsoep met violen

 

Bloemkool is een eetbare bloem! Of eigenlijk een boeket vol bloemknoppen.Ik weet nog dat ik me dat opeens realiseerde toe ik een jaar of veertien was. Heel grappig natuurlijk. Want als het gaat over eetbare bloemen realiseren veel mensen niet dat ze die al heel vaak eten. Broccoli zelfde verhaal. Artisjokken. Kappertjes zijn kleine bloemknopjes van de kappertjesplant. Maar erg fleurig kan je de bloemkool niet noemen. Toch?

Ik hou heel erg van soep en dus ook van bloemkoolsoep. Het is heel gemakkelijk om te maken. Uitje fruiten in margarine, 1 liter hete kruidenbouillon erbij, 3 laurierblaadjes toevoegen, de bloemkool in roosjes (!) erin en twee aardappels in kleine stukjes voor wat meer body. Kwartiertje koken en klaar. Heerlijk als lunch of als voorgerecht bij een diner. Maar het ziet er wel wat saai uit dus doe ik er viooltjes op! Zo maak ik van een gewoon doordeweeks etentje een klein feestje. Net wat we nodig hebben in deze grauwe tijden.

In januari koop ik altijd mijn biologische viooltjes. Want dan heb ik dus het hele voorjaar verse eetbare bloemen bij de hand. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de fleurigheid. In die grauwe wintermaanden is wat kleur op het eten bijzonder welkom. Ik fleur er zelf altijd helemaal van op. Zelf koop ik mijn violen bij camping & tuinderij Welgelegen in Graft. Maar vraag er vooral om bij je eigen tuincentrum of buurtkweker. Kweken zonder gif is beter voor iedereen, ook als je de violen niet gaat consumeren is biologisch beter voor het milieu. Als steeds meer mensen hierom vragen, gaan er steeds meer kwekers gifvrij produceren. Doe je mee?

Vind je dit leuk? Dan is mijn boek Bloemen met Smaak echt iets voor jou. Bestel hier het boek Bloemen met Smaak voor jezelf of geef het aan iemand cadeau!