Daten met Hugo

Daten met Hugo (Column in Stadstuinieren 1-2021)

Mijn eerste keer met Hugo is op Vlieland. Daar, op een zonnig terras aan de haven heeft Hugo me verleid. Ik weet het nog goed. Het is een zwoele dag. De lucht is blauw. Een meeuw geeft een schreeuw. En opeens staat Hugo met zijn overweldigende charme voor mijn neus. Een en al verleiding. Nooit zal dit eiland meer hetzelfde zijn. Een zachte briesje waait over mijn armen. Ik waan mij op een tropisch eiland met palmbomen en kaketoes. Altijd wil ik hier blijven. Met Hugo. Mijn man gunt me wel een pleziertje. Zelf neemt hij nog een Belgisch biertje.

Meng Prosecco, spuitwater en vlierbloesemlimonade, schik er een schijfje limoen in, ijsklonten en een paar takjes verse munt. Et voila! Daar staat de coole cocktail ‘Hugo’ voor je neus. Hugo werd enkele jaren geleden populair als uitgaansdrankje en is verkrijgbaar op alle hippe terrassen in Europa. En dat is niet zo vreemd want vlierbloesems hebben een uitgesproken frisse geur en smaak. Heb je ze wel eens geroken en geproefd? Ik ben een enorme fan. Want naast de heerlijke toepassing als cocktail (die ook zonder alcohol heerlijk en heel feestelijk is) zijn er talloze andere mogelijkheden met de vlierbloesem. Bijvoorbeeld als botanische theezakje, zowel vers als gedroogd. Het ziet er prachtig uit, is super eenvoudig en ook nog gezond. Serveer eens met een takje tijm en een blaadje salie.

Tijdens de gezellige borrel na mijn boekpresentatie, spreek ik Fons, die de eetbare natuur pas sinds kort heeft ontdekt. Ik vertel hem over Hugo, de vlierbloesem-cocktail. Aangemoedigd door Fons’ enthousiasme oreer ik verder over in beslag gedompelde, gefrituurde vlierbloesems met een beetje poedersuiker. Mijn favoriete florale snack. Vervolgens lekkerbekken we verder met verse vlierbloesempannenkoekjes. Het water loopt ons in de mond. Fons wil het allemaal thuis met zijn kinderen gaan maken. ‘Wanneer bloeit de vlier eigenlijk precies?’, vraagt hij, ‘Dan zet ik dat in mijn agenda.’ Tja, wanneer bloeit de vlier? Goede vraag. Medio april. Maar een exacte datum? Nee, elk voorjaar is weer anders want afhankelijk van de temperatuur. Natuurlijk.

Later denk ik na over Fons, die de bloei van de vlier in zijn agenda wil zetten. Het voelt raar en onnatuurlijk. Ik wil de vlier niet in mijn agenda want het voelt als nog iets erbij. Een taak. Een klus. Dat is niet hoe ik het wil. Dat is niet hoe ik leef. Mijn advies aan Fons: ga gewoon(!) elke dag naar buiten en kijk hoe de vlier zich langzaam ontvouwt. Eerst het blad. Dan de kleine eerst nog groene bloemtrosjes. Geniet van het florale voorspel. En als de tijd rijp is, en de vlierbloesems ook, veeg dan je agenda leeg. Pluk vlierbloesems met je kinderen om vervolgens samen de heerlijkste vlierbloesemgerechten te kokkerellen. Neem de tijd en leer je kinderen over de heerlijke eetbare natuur.

Vier de vlier. Voor mij is de vlierbloesem de opmaat voor een lange zwoele zomer met vele spontane ontmoetingen op terrasjes. Daten met Hugo. Ik kan niet wachten.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren