Ode aan de begonia

Ode aan de Begonia (Column in Stadstuinieren 3-2020)

Het is de begonia die me, nu bijna veertig jaar geleden, helpt bij het kiezen van mijn carriere-pad. We schrijven 1983 en ik werk in een prachtige bloemenwinkel in Amsterdam Buitenveldert. Een oude dame wil graag een begonia voor haar vensterbank. Ik weet het nog precies. Het gaat om een lichtgele begonia van 5 gulden. De vrouw heeft ruim een kwartier nodig om tot een keuze te komen en in datzelfde kwartier heb ik mijn keuze ook gemaakt. Ik ben die oude dame nog steeds dankbaar. Mijn toekomst ligt niet in de bloemenwinkel. Dezelfde avond schrijf ik mij in voor de praktijkleraren-opleiding in Den Bosch om bloemschikdocent te worden. Alsof je daar geen geduld nodig hebt. Ha.

Ongeveer tien jaar later is het opnieuw de begonia die mij inspireert. In Japan. Samen met mijn vriendin & vakgenoot Diny Blom (Blomatelier in Gouda) reis ik naar Tokyo. We verzorgen een cursus bloemschikken waarna we de certificaten uitreiken tijdens een eetbare-bloemen-diner. Dit diner is werkelijk een sprookje. Een culinaire droom met gefranjerde anjerbloem-blaadjes, geurige rozensnippers en een vleug lavendel. Als dessert een chocolademousse met daarop een takje rode hartvormige bloemetjes met verrassende smaak: de begonia. De begonia smaakt namelijk spectaculair naar een friszuur appeltje. Geweldig. Ik dacht: dit weet niemand. Dit moet ik verder vertellen.

Ode aan de begonia. Want alle begonia’s zijn eetbaar, ook de knolbegonia’s, en ze smaken allemaal ietsjes anders. Altijd even voorproeven want sommige soorten smaken een beetje wrang. De grote verrassing qua smaak vind ik sommige bladbegonia’s. Deze bloeien soms ook en die bloemen (en de bladeren) zijn ook eetbaar. Ik heb nog niet alle begoniasoorten kunnen proeven maar de forel-begonia of stippenbegonia (Begonia maculata en B tamaya) zijn mijn favoriet. Als je goed kijkt naar de kleine helderrode bloemknopjes valt op dat het precies kleine hartjes lijken. Prachtig en ook zo romantisch. Eetbare-bloemen-kwekerijen verkopen die heerlijke rode hartvormige begoniabloemetjes als ‘Apple Blossom’ aan de culinaire wereld. Deze begonia heeft behalve de smaak niet zoveel met appelbloesem te maken.

Hoe leuk zou het toch zijn dat je op je verjaardag of zomaar op een doordeweekse niksige dag verrast zou worden door je partner of lieve vriend(in) met zelfgemaakte bloemenbonbons of heerlijke brownies met de hartvormige bloemetjes van de begonia erop. Fantastisch. Heb jij niet zo’n partner? Nou, ik ook niet. Helaas, pindakaas. En daarom maak ik ze gewoon zelf. Brownies met begoniabloemetjes zijn ook een top combinatie. Het ziet er prachtig uit. Het is verrassend, feestelijk en smaakt werkelijk verrukkelijk.

Maar voor ons, plantenliefhebbers is het goede nieuws natuurlijk dat alle begonia’s (mits voor consumptie of biologisch geteeld) gewoon groeien en bloeien in je eigen tuin, je balkon en op je eigen vensterbank. De bladbegonia kun je trouwens ook heel goed stekken. Dus maak zelf bloemenbonbons of brownies, deel ze uit en geef daarbij ook een begoniastekje. Een prachtcadeau voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Ik geef succesgarantie.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren