Ans (Anna) Koster; bloemenconnaisseur

Het genieten van bloemen en de natuur wil ik graag met anderen delen. Ik noem mijzelf bloemenconnaisseur: mijn specialisatie is eetbare bloemen. Door ook bloemen te proeven geniet je met een extra dimensie. Het was in Japan dat ik voor het eerst een bloemendiner meemaakte.

Internationaal

Tijdens mijn opleiding en ook later nog win ik verschillende prijzen bij bloemschikwedstrijden. Mede hierdoor ga ik naar Japan om les te geven in Europees bloemschikken. De eerste keer is in 1987. Daarna ga ik diverse keren terug, zelfs een keer met mijn gezin. Mijn kinderen mogen in 2005 deelnemen aan bruidsshows in Tokyo en Kyoto. In de zomer 2013 bezoek ik Japan samen met Aafke Wikkerink, ook docent Bloem & Design bij het Clusius College, om les te geven.

Onderwijs

In 1980 stap ik in de bloemenwereld en behaal alle diploma’s die er zijn. Het onderwijs trekt mij bijzonder aan omdat ik mijn kennis en enthousiasme door kan geven. Het omgaan met studenten in combinatie met het toepassen van mijn creativiteit bevalt me uitstekend. Mijn baan bij het Clusius College geeft me veel mogelijkheden mijn talenten te ontwikkelen. Ook internationaal, zoals de organisatie van uitwisselingen voor studenten. Sinds 2010 ben ik projectleider bij het Clusius College.

European judge

Sinds 2003 ben ik officieel Europees jurylid voor professionele bloemschikwedstrijden. Dit brengt mij in 2004 naar Moskou en in 2015 naar Slovenië om hun nationale kampioenschap voor professionals te jureren.

Eetbare bloemen

In 1990 kom ik voor het eerst in aanraking met eetbare bloemen in een diner. Dit is in Tokyo als afsluiting van een bloemschikcursus. Heel stijlvol. Bloemschikken op een bord. Mijn interesse is gewekt en het experimenteren vangt aan. Vanaf 2005 geef ik presentaties over eetbare bloemen: Lust je Bloemen? en Flower your Food.

Karakter

Collega’s, vrienden en klanten beschrijven mij als enthousiast, opgewekt, creatief, structureel, betrouwbaar en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Al mijn internationale ervaringen, de vele jaren bloemschik-onderwijs, de liefde voor de natuur en het experiment met eetbare bloemen hebben mij gemaakt tot een bloemenconnaisseur. En als ik schrijf (blogs, columns en nu dus ook het boek ‘Bloemen met smaak’) noem ik mezelf Anna omdat ik de naam Anna poëtischer vind.


Japan

Je vraagt je af hoe zo’n Westfriese tuindersdochter in Japan terecht is gekomen? Om een lang verhaal kort te maken: op een zomercursus in Duitsland (de eerste prijs van bloemschikwedstrijd in het Singermuseum 1984) ontmoette ik de Japanse lerares Keiko Kinoshita uit Kyoto. Samen met Yasuko Manako, uit Tokyo, nodigde ze me later uit om te komen lesgeven in Japan. Dit was in 1987 en sindsdien zien we elkaar regelmatig. In Nederland of in Japan. Zomer 2013 was ik er voor de 6e keer. Ditmaal samen met Clusius collega Aafke Wikkerink. De gastvrijheid in Japan is overweldigend, de cultuur en architectuur inspirerend, het eten is heerlijk en de studenten bloemschikken zijn zeer leergierig. Het is telkens een feest om er te zijn.

Japanse cursisten

Regelmatig komt Keiko Kinoshita met een groep Japanse cursisten naar Nederland. In één of meerdaagse cursussen leren zij hier de kneepjes van het vak. Vaak kan ik het organiseren op het Clusius College. In december 2013 kwamen Keiko Kinoshita en haar studenten voor een programma kerst-schikken naar het Clusius College in Hoorn. Deze keer kwam Hoorn TV langs en maakte er een filmpje over.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

© Copyright - Floral Touch - Website: JoStudio