Bloemen met Smaak Startpakket

In de herfst oogst je bloemenzaadjes
Elke nazomer en herfst zijn er heel veel bloemenzaadjes in je tuin te oogsten. Ik vind dat een heerlijk klusje als het droog en een beetje zonnig weer is want dan zijn de zaadjes mooi droog. Check of de zaadjes rijp zijn; dat is bij alle bloemen anders  dus kijk goed of je de afgerijpte zaadjes ziet. Als je dit vaker doet, leer je waar je op moet letten en wanneer je het beste kunt oogsten. Ik heb dit jaar pompoen, peterselie, judaspenning, Maarts viooltje, Oost-Indische kers en nog veel meer. Je ziet het op bijgaande beeldcolumn. Sommige zaadjes kun je ook eten (koriander, blauw maanzaad en dille bijvoorbeeld) maar sommige ook juist NIET; pas op want peterseliezaad is giftig! Check, check en dubbelcheck voordat je je oogst gaat consumeren.

Zaadjes delen is zaadjes vermenigvuldigen 
Als je veel zaadjes hebt is het erg leuk om ze ook uit te delen. Bijvoorbeeld aan mensen die net met tuinieren beginnen of die een balkon hebben wat nog helemaal kaal is. Vaak krijg je erg leuke reacties terug want tuingeluk is het grootst als je je planten zelf van zaad tot groot kweekt. Een wonder is het! Na het drogen van de zaadjes (op een krant of op een fijn roostertje) berg je ze koel en donker op. Schrijf op een etiketje de naam van de plant en het jaar van de oogst. Je kunt de meeste zaden al in het najaar zaaien (want zo gaat het natuurlijk in de natuur) maar als je het in het voorjaar doet in zaaibakjes kun je je zaaisels beter in de gaten houden en uitplanten op precies de plek die je wilt. 

Vind je dit leuk? Dan is mijn boek Bloemen met smaak  echt wat voor jou! Koop het lekker voor jezelf of geef het cadeau; je krijgt er GRATIS een startpakket Bloemen met SMAAK bij zodat je de rest van je leven eetbare bloemen in je tuin of op je balkon kunt kweken.