Uitje voor je smaakpapillen

Uitje voor je smaakpapillen (Stadstuinieren 3-2019)

De afzonderlijke bloemetjes van de sierui zijn klein, geurig en ontploffen in je mond. Een smaakbommetje. Nog nooit geproefd? Sieruien (Allium) zijn echt niet alleen voor de sier. Ze smaken stuk voor stuk fantastisch: een uitje voor je smaakpapillen.

Bieslookbloemetjes (Allium schoenoprasum) heb je misschien al wel eens geproefd.  Er zijn mensen die de bloemknoppen van bieslook juist altijd wegplukken om zo meer bladsprietjes als toekruid te kunnen gebruiken. Dat doe je niet meer als je de bloemetjes een keer hebt geproefd. Die smaken nòg lekkerder dan het blad. En op de salade, op je gebakken eitje en de sushi staat die zweem lila natuurlijk prachtig.

Sieruitjes zijn mooi en smaken geweldig.   Ik ben een uitjes-verzameling begonnen en heb nu ongeveer 25 soorten in mijn eetbare-bloemen-laboratorium. Vanaf het voorjaar tot in de herfst kan ik de verschillende soorten sieruien-bloemetjes oogsten. De daslook (Allium ursinum) bloeit in het voorjaar als eerste van alle uitjes en de knoflookbieslook, ook wel Chinese bieslook genoemd (Allium tuberosum), bloeit in de herfst. Daartussen bloeien de paarse, gele, roze zelfs blauwe soorten. Ge-wel-dig om er zoveel in je tuin te hebben.

Ik hou hier een pleidooi voor de familie sierui. Als fervente sier-uien-fetisjist zet ik de voordelen even op een rijtje:

  1. Uienbloemen staan prachtig in je moestuin en siertuin. Gecombineerd met andere (eetbare) bloemen, grassen en groenten zijn ze een genot om naar te kijken. Hoe meer uien hoe beter.
  2. Alle soorten uien zijn eetbaar en ook lekker. Maak uienconfetti van je doorgeschoten prei en uien uit de moestuin want dat smaakt ook heerlijk uiig. Nooit meer weggooien.
  3. Meer kleur op je bord is fleurig en gezond; je eet gevarieerd en je hebt minder zout nodig.
  4. Voor beginnende bloemen-eters zijn bieslookbloemen een mooi bruggetje, heb ik gemerkt.
  5. Uienbloemen zijn ook heel mooi als snijbloem te gebruiken. In bloemenwinkels worden ze ook als zodanig aangeboden (deze zijn niet geschikt voor consumptie tenzij biologisch gekweekt).
  6. Uienbloemen zijn als een snackbar voor hommels, bijen, vlinders en andere insecten. Goed voor de biodiversiteit. Zet je stoel in de zon naast je bloeiende ui en word helemaal zen.
  7. Graaf je uitjes af en toe uit, deel de bolletjes en geef ze als duurzaam cadeautje aan je familie, vrienden en kennissen.
  8. Hebben de uitjes zich uitgezaaid? Lekker laten doorgroeien en vervolgens gebruiken als soepgroente.

De familie sierui is het perfecte uithangbord om meer mensen kennis te laten maken met onze mooie en o-zo-vaak eetbare natuur. Er zijn zoveel eetbare bloemen maar de meeste mensen weten dit (nog) niet. Hierover vertellen is mijn passie en mijn missie. Want mensen die genieten van de natuur gaan er ook beter op passen en daar is het mij om te doen. Geef dit najaar dus royaal (zelfgekweekte) biologische uienbollen cadeau op feestjes en verjaardagen. En plant ze volop in je eigen tuin en balkon voor meer (eetbare) bloemen en meer biodiversiteit. Want wij hebben de natuur nodig, de natuur heeft ons niet nodig.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren