Wat moet je weten voordat je bloemen gaat eten

Floral-Touch-Nieuws-01Het eerste wat je moet weten is natuurlijk dat de bloemen eetbaar, en dus niet giftig zijn. Ik check dat altijd driedubbel. Dat betekent dat ik het met de Nederlandse naam check, de wetenschappelijke naam (=botanische naam) en dan nog eens, dus ander boek of andere site. Check, check en dubbel check dus.

Even een voorbeeldje: de stokroos is geen roos (Rosa). De Nederlandse paardenbloem (Taraxacum) kan in de salade maar de Surinaamse paardenbloem is een heel andere! Neem geen risico met eetbare bloemen. De bloemen die je wilt eten moeten voor consumptie en zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt zijn. In uw eigen tuin weet je dat zeker. Bij de groentewinkel weet je dat ook zeker. Maar bloemen uit de bloemenwinkel; deze kun je niet eten! Ze zijn gekweekt voor de sier en ook niet vervoerd als consumptiemiddelen. Sommige bloemen die eetbaar zijn, zijn ook heerlijk! Neem nu bijvoorbeeld de hartlelie (Hosta); snoepjes gewoon. En zo ook de eendagslelie (Hemerocallis). Ook de vlierbloesem smaakt fantastisch! Er wordt niet voor niets limonade van gemaakt.

Eet trouwens alleen de bloemblaadjes van de bloemen. Ik probeerde de helmdraad met helmknoppen van de mannelijke pompoenbloem. Het zag er heerlijk uit en ook best sensueel(!) maar smaakte afschuwelijk bitter. Geen aanrader. Andere bloemen zoals afrikaantjes, zijn kruidig, peperig. ik heb ontdekt dat deze heerlijk zijn in bonbons! Hoe jij daarachter kunt komen? Mijn bloemenblogs blijven volgen en natuurlijk gewoon gaan uitproberen na de driedubbele check.