Zaai NU je eetbare bloemen voor de zomer 2020!

Zaai NU je eetbare bloemen voor de zomer!

Als je nog zwarte grond in je tuin hebt, heb je de kans om nog een sortimentje eetbare bloemen te zaaien. Pronkboontjes. Klaprozen. Abc-kruid (ook wel champagneblad en sechuan genoemd). Of de witte elegante kant-achtige bloemen van de koriander. 

Kies je bloemen in verschillende hoogtes, kleuren en bloeitijden.  Liefst enkelbloemigen zodat de bijen en vlinders bij de nectar kunnen. Neem ALTIJD biologisch zaad. In de zomer bloeit natuurlijk het meeste en er is een enorm sortiment aan eetbare soorten. Sommige bloemen heb je misschien al in je tuin. Alleen wist je nog niet dat ze eetbaar zijn. Bijvoorbeeld de stokroos en goudsbloemen!

Zaai je zaadjes in maart / april in een zaadbakje met fijne grond.   Zo kun je het zaaisel goed in de gaten houden. Zet ze op een plekje voor het raam op het noorden, oosten of westen. Het zuiden kan te warm worden achter glas. Of zet ze buiten op een tafel; als het ‘s nachts erg koud wordt kun je het binnen zetten (niet vergeten). Minder kwetsbare zaden zaai je gewoon meteen buiten op de aarde. Dek het af met een net om te voorkomen dat de vogeltjes jouw zaadjes op komen snoepen. Het mooie van zaaien is dat je bijna altijd teveel plantjes hebt; deel ze uit aan je vrienden, familie en buren. Een heerlijk gespreksonderwerp:-).

Als je plantjes groter worden geef je ze een grotere pot met goede potgrond.  Dit heet ‘verspenen’. Zo krijgen ze weer nieuwe ruimte en voedsel om te groeien tot stevige planten die dan half mei de tuin in kunnen. In de open grond groeien planten ALTIJD beter dan in een pot. Verdiep je in de soorten die je zaait zodat ze op de juiste plek in je tuin komen. Elk plantje abc-kruid kan wel 30 cm (hoog en breed) worden. De pronkboon krijgt ranken van 3 meter en heeft bonenstaken nodig. Klaprozen en koriander bloeien kort maar overdonderend mooi. 

Check het boek ‘Bloemen met smaak’ met GRATIS zadenpakket!