De zonnebloemgroet

De zonnebloemgroet (Column in Stadstuinieren 4-2020)

Het werd tijd voor yoga. De wet van Murphy zorgde voor teveel chaos in mijn huis, in mijn tuin en in mijn hoofd. Dat was niet fijn. Dat was niet wat ik wilde. Tijd voor yoga dus.

Tijdens wat proeflessen maakte ik kennis met ‘de zonnegroet’. Mooie en vooral ook gezonde bewegingen maar helaas niet te onthouden. Althans mijn hersens redden het niet. Yoga was toch voor de ontspanning? Van die zonnegroet werd ik juist gestrest. Daarom bedenk ik een alternatief: de zonne-BLOEM-groet. Als je van tuinieren en natuur houdt en tijdens de winter toch lekker wilt bewegen, doe dan deze natuur-yoga.

Voordat we echt starten leg ik graag nog even uit waarom ik fan ben van de zonnebloem. Als kind was ik al zwaar onder de indruk door de groeikracht van deze vrolijke reus. Wat een wonder. Nu ben ik de moeder en hoeder van deze plantjes. Na enige tijd groeien mijn zonnekindjes mij ver voorbij. Prachtig en krachtig staat de gulden ego-tripper te shinen in mijn tuin. Bovendien smaken de bloemblaadjes heerlijk door de salade en staan prachtig op de verjaardagstaart. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Tijd voor actie. Het starten is altijd het moeilijkst bij sport, maar niet bij deze natuur-yoga. Het begin is namelijk heerlijk. Net als de echte fysieke zonnebloem begint de zonne-bloem-groet met een zaadje. Doe je mee? Het kan in een paar minuten maar langer is lekkerder.

Het gaat zo: ga op je knieën zitten met je hoofd naar beneden en je armen langs je lijf. Een heerlijke houding. Jij bent nu het zonnebloemzaadje dat geniet van de (winter)rust. Neem hier de tijd voor. Dan bedenk je dat je dat je de eerste zonnestralen van de lente voelt. Beeld de eerste worteltjes vd zonnebloem uit met je handen en daarna de eerste kleine blaadjes met je armen. Richt je langzaam (steeds bewegend met je armen) op om te groeien. Vervolgens rust je even uit door een tijdje op handen en voeten te staan. Yogi herkennen de ‘down-facing-dog’ maar het is natuurlijk een omgekeerde kruiwagen met compost die je over je zonnebloemen-bedje kiepert. Strek eventueel je benen (omdebeurt) naar achter.

Doe alle houdingen zo langzaam of zo snel als je lekker of leuk vindt. Alles is goed. Na de compost-gift groeit de zonnebloem gestaag verder. Wuif je armen met de denkbeeldige wind mee en laat op een sierlijke manier de blaadjes naar de zon reiken. Zonnebloemen-ballet.

Dan wordt het tijd voor de bloem. Vorm deze met je handen en reik omhoog. Draai, buig en wuif heerlijk met je hele lijf mee met de denkbeeldig wind. Hef je hoofd naar het warme zonnetje dat jou beschijnt en geniet voluit van dat fijne, voldane after-yoga-gevoel. Daarna beloon je jezelf met erkenning. Ik hou van erkenning, ik kan (en wil) niet zonder. Het is fijn voor mijn ego. En het mooie is: je hebt er niemand anders voor nodig. Vouw je handen voor je borst en geef jezelf een groot applaus.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren