Anna Koster; bloemenconnaisseur

Het genieten van bloemen en de natuur deel ik graag met anderen. Ik noem mijzelf bloemenconnaisseur: mijn specialisatie is eetbare bloemen. Bloemen proeven geeft natuur een extra dimensie. En het is veel gemakkelijker dan de meeste mensen weten! Voor mij is het is een manier van leven; duurzaam want biologisch en het draagt bij aan de biodiversiteit.

Missie

Schooljuf ben ik en blijf ik de rest van mijn leven. Wie het maar wil horen, vertel ik over eetbare bloemen. Dit is genieten van die mooie natuur als een manier van leven. Zodat we met zijn allen beter op de natuur gaan passen, de biodiversiteit gaan verbeteren en duurzaamheid gaan bevorderen. Want: wij hebben de natuur nodig, de natuur heeft ons niet nodig!

Mijn missie is om met de ‘tool’ eetbare bloemen, zoveel mogelijk mensen te verbinden met de natuur. Ik richt me vooral op professionals en B2B in de groene- & bloemenbranche / natuur / voeding & gezondheid (en presenteer, in dien gewenst ook in het Engels).

Internationaal & onderwijs

In 1980 stap ik in de bloemenwereld en behaal alle diploma’s die er zijn. Tijdens mijn opleiding en ook later nog win ik verschillende prijzen bij bloemschikwedstrijden. Mede hierdoor geef ik regelmatig Europese bloemschik-les in Japan en zelfs mijn 2 kinderen werken in 2005 mee aan bruidsshows in Tokyo en Kyoto. Bij het Clusius College geef ik mijn kennis en enthousiasme door en organiseer ik internationale  uitwisselingen voor studenten. Als Europees jurylid voor professionele bloemschikwedstrijden reis ik in 2004 naar Moskou en in 2015 naar Slovenië om hun nationale kampioenschap voor professionals te jureren. Sinds 2010 ben ik projectleider bij het Clusius College.

Eetbare bloemen

In 1990 kom ik voor het eerst in aanraking met eetbare bloemen in een diner. Dit is in Tokyo als afsluiting van een bloemschikcursus. Zo stijlvol. Bloemschikken op een bord; schikken met smaak. Mijn interesse is gewekt en het experimenteren vangt aan. Vanaf 2010 geef ik professionele presentaties, workshops en proeverijen met en over eetbare bloemen.

Bloemenconnaisseur

Al mijn internationale ervaringen, de vele jaren bloemschik-onderwijs, de liefde voor de natuur en het experiment met eetbare bloemen hebben mij gemaakt tot een bloemenconnaisseur. Collega’s, vrienden en klanten beschrijven mij als enthousiast, opgewekt, creatief, structureel, betrouwbaar en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Sinds het verschijnen van mijn boek ‘Bloemen met smaak’ in april 2017 noem ik mezelf Anna (in plaats van Ans).

Japan

Je vraagt je af hoe zo’n Westfriese tuindersdochter in Japan terecht is gekomen? Om een lang verhaal kort te maken: op een zomercursus in Duitsland (de eerste prijs van bloemschikwedstrijd in het Singermuseum 1984) ontmoette ik de Japanse lerares Keiko Kinoshita uit Kyoto. Samen met Yasuko Manako, uit Tokyo, nodigde ze me later uit om te komen lesgeven in Japan. Dit was in 1987 en sindsdien zien we elkaar regelmatig. De gastvrijheid in Japan is overweldigend en de studenten bloemschikken zijn zeer leergierig. Het is telkens een feest om er te zijn of om ze in Nl te ontvangen.

Japanse cursisten

In december 2013 kwamen Keiko Kinoshita en haar studenten voor een programma kerst-schikken naar het Clusius College in Hoorn. Deze keer kwam Hoorn TV langs en maakte er een filmpje over.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?