Bloementhee

De hele zomer pluk ik eetbare bloemen uit de tuin en leg ze te drogen op een roostertje. Rozen, malva, goudsbloemen, viooltjes, lavendel, korenbloemen en ook kruiden als munt, eucalyptus en verveine. Een deel van de oogst gebruik ik vers in de thee of op het eten en de rest droog ik. Het is super eenvoudig waarbij het niet om de kwantiteit gaat maar om de kwaliteit. Het plukken is al heerlijk om te doen want de geur komt dan meteen vrij. Puur genieten! 

Een experiment afgelopen voorjaar, was het drogen van tulpenbloemen. Ik bestelde biologische tulpen bij de bloemist. Het grootste plezier was natuurlijk om er lekker naar te kijken. Ik kan enorm genieten van een grote vaas tulpen op tafel. Omdat tulpen ook eetbaar zijn, plukt ik er enkele af om een voorgerechtje mee te maken of om fijngeknipt de salade mee op te vrolijken. Als ze begonnen te verdorren, droogde ik de bloemen hangend in bosjes. Gemengd door de zelfgeteelde bloementhee geniet ik een tweede keer van deze tulpen! Biologisch is goed voor de biodiversiteit en duurzaam.

De hele winter geniet ik dus van mijn eigen zelfgeplukte kruiden- en bloementhee. De verhoudingen ben ik helemaal kwijt want steeds meng ik nieuwe soorten erdoor. In april komt er dus gedroogde tulp bij, in mei bloeit de vlier die ook goed te drogen is. En straks pluk ik nog wat wintergroene tijm en salie. Dat werkt goed tegen verkoudheid. De natuur geeft je precies wat je nodig hebt, als je je erin verdiept. Het is allemachtig prachtig!

Wil je weten welke bloemen uit jouw tuin allemaal eetbaar zijn: Bestel de tweede druk van mijn boek Bloemen met Smaak!