Bloementhee

De hele zomer pluk ik eetbare bloemen uit de tuin en leg ze te drogen op een roostertje. Rozen, malva, goudsbloemen, viooltjes, lavendel, korenbloemen en ook kruiden als munt, eucalyptus en verveine. Een deel van de oogst gebruik ik vers in de thee of op het eten en de rest droog ik. Het is super eenvoudig waarbij het niet om de kwantiteit gaat maar om de kwaliteit. Het plukken is al heerlijk om te doen want de geur komt dan meteen vrij. Puur genieten! 

Een experiment was het drogen van tulpenbloemen. Ik bestelde biologische tulpen bij de bloemist. Het grootste plezier was natuurlijk om er lekker naar te kijken. Kun je ook zo genieten van een grote vaas tulpen op tafel? Omdat (bio) tulpen ook eetbaar zijn, kun je er ook één offeren om er een voorgerechtje mee te maken of om fijngeknipt de salade mee op te vrolijken. En als je bio-tulpen beginnen te verdorren, droog je de bloemen hangend in bosjes. Gemengd door de zelfgeteelde bloementhee geniet je zo een tweede keer van jouw tulpen. Biologisch is goed voor de biodiversiteit en duurzaam. Doe je (eetbare!) bloemen in de thee, niet in de gft!

De hele winter geniet ik van mijn zelfgeplukte gedroogde kruiden- en bloementhee. Maar in de winter is er ook verse thee te plukken: de wintergroene tijm, eucalyptus, rozemarijn en salie. Goed tegen verkoudheid. De natuur geeft je precies wat je nodig hebt, als je je er een beetje in verdiept. Heb je geen tuin, koop dan zakjes gedroogde thee. Schik ze in mooie glazen potjes op een dienblad met andere natuurschatten tot een mooi geheel. Zo heb je mooie en duurzame natuur op tafel waarvan je heerlijke thee maakt voor jezelf en waarmee je je bezoek verrast. Serveer er zelfgemaakte bloemenbonbons bij voor nog meer bloemenplezier!

Vind je mijn (beeld)columns leuk? Klik hier voor meer. Deze beeldcolumn is eerder gepubliceerd in het tuinmagazine Stadstuinieren.