In de winter is er weinig bloeiends in de tuin te plukken. Daarom was ik extra blij toen ik ontdekte dat alle begoniabloemen eetbaar zijn; ook de kamerplanten. De getekende begonia hoort eigenlijk bij de groep blad-begonia’s omdat dit gezien wordt als de grootste sierwaarde.

Alle bloemen van de begonia’s zijn dus eetbaar maar ze smaken helaas niet allemaal even lekker. Soms zijn ze wat wrang van smaak. Ik verzamel nu bladbegonia’s om ze ook allemaal te proeven; ik heb nu 7 soorten en de bloemen van deze Begonia maculata ‘Wightii” zoals de wetenschappelijke naam luidt, zijn -tot nu toe- het allerlekkerste!

Mijn favoriete combinatie is om de bloemen te serveren op zoetigheid zoals appeltaart of brownies. Dit staat ook nog eens allemachtig prachtig, die rode hartvormige bloemetjes op het donkerbruine heerlijk geurende gebakje. Je steelt hier de show mee. Ook met gekochte brownies scoor je gegarandeerd applaus als je er even een paar van deze schattige bloemetjes oplegt.

De bladbegonia is heel goed te stekken. Scoor ergens een stek zodat je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen op zitten. En geef royaal je stekken weg zodra je plant wat groter wordt. Hierdoor blijft de plant zelfs beter in model. Eigenlijk geef je zo veel meer weg dan een stekje: namelijk plantenliefde en eetbare-bloemen-liefde. Het allerbeste cadeautje en ook nog super duurzaam!

De beeldcolumn is ook gepubliceerd in het kwartaalblad Stadstuinieren. Het allerleukste tuinblad en echt niet alleen voor stadslui:-). Voor meer Stadstuinieren klik je hier.