In de winter is er weinig bloeiends in de tuin te plukken. Daarom was ik extra blij toen ik ontdekte dat alle begoniabloemen eetbaar zijn; ook de kamerplanten. De getekende begonia hoort eigenlijk bij de groep blad-begonia’s omdat het blad gezien wordt als de grootste sierwaarde. Maar hier ben ik het niet mee eens!

Want alle bloemen van kamerplant-begonia’s zijn eetbaar. Ze smaken niet allemaal even lekker; soms zijn ze wat wrang. Ik verzamel bladbegonia’ want wil ze allemaal proeven; ik heb nu 7 soorten. Deze Begonia maculata ‘Wightii” zoals de wetenschappelijke naam luidt, bloeit maar liefst de hele winter (als je de plant niet terugsnoeit tenminste) en deze bloemetjes zijn -tot nu toe- het allerlekkerste; ze smaken naar friszure appeltjes!

Mijn favoriete combinatie is om de bloemen te serveren op brownies. Dit staat ook nog eens prachtig, die roze-rode hartvormige bloemetjes op het donkerbruine heerlijk geurende gebakje. Ook met gekochte brownies scoor je gegarandeerd applaus als je er even een paar van deze schattige bloemetjes oplegt. En stel je nu toch eens voor als je die mooie bloemetjes in een kerstkrans zou schikken (in een schaal of in flesjes water) en dan bij het dessert van je kerstdiner een paar bloemetjes afknipt en aan je gasten serveert. Snoepen uit je kerstschikking; daar steel je pas echt de show mee.

De bladbegonia is heel goed te stekken. Scoor ergens een stek zodat je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen op zitten. En geef royaal je stekken weg zodra je plant wat groter wordt. Hierdoor blijft de plant zelfs beter in model. Eigenlijk geef je zo veel meer weg dan een stekje: namelijk plantenliefde en eetbare-bloemen-liefde. Het allerbeste cadeautje en ook nog super duurzaam!

Vind je dit interessant? Dan is mijn boek ‘Elke week bloemen op je bord’ misschien wel iets voor jou!