Tintelende Bloementrip

abc-kruid

De Tintelende Bloementrip (column Stadstuinieren 1-2019)

Een onschuldig geel bloemetje, zo ziet het abc-kruid eruit. Maar dit kleine eetbare bloemetje dat ook wel Sechuan-button, champagnekruid, parakers of kiespijnplant wordt genoemd stuurt je smaakpappillen drie minuten op vakantie. Het is puur natuur, best wel pittig maar totaal ongevaarlijk. Het is zelfs gezond en eetlustopwekkend. Ik noem het De Bloementrip.

De Bloementrip is superleuk.  Je smaakpappillen gaan op reis en nemen je mee langs uiteenlopende smaaksensaties. Ik geef altijd een kwart bloemetje van het abc-kruid als ik ergens een eetbare-bloemenproeverij verzorg. Een kwartje. Schijnt dance-feest-jargon te zijn. De Bloementrip is het het leukst om met een groep mensen tegelijk te doen. Allemaal in hetzelfde schuitje. Drie! Twee! Eén! Ik doe altijd mee uit solidariteit. Want heftig is het. Flink kauwen en verdelen over je mond en lippen. Eerst ervaar je een tintelend en daarna een sterk prikkelend effect. De smaak evolueert van zout naar pittig en zuur. Alsof je je telefoon in je mond hebt en iemand is je aan het bellen. Alsof je aan een batterij likt. Na ongeveer een minuut slaan je speekselklieren op hol, je mond voelt licht verdoofd en je tong zoemt in je mond. De meeste mensen vinden het heel lekker en leuk. En gaan hun vrienden halen. Heel soms schrikt iemand ondanks mijn waarschuwingen alsnog, wordt rood en vlekkerig en vindt het niks. Dat kan. En sommigen beginnen er niet aan. Ik snap hier helemaal niks van want mijn lijfspreuk is: ‘wie nooit wat waagt blijft altijd maagd’.

Zaai abc-kruid (Acmella oleracea) in het voorjaar. Plant het na ijsheiligen in je tuin of in bloembakken voor je balkon. Ik voorspel je: dit prikkelende eenjarige plantje wordt een hit. Abc-kruid heeft prachtig donkergroen blad, wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit de hele zomer tot in oktober. Ook het blad is eetbaar en prikkelt sensationeel. Knip het in smalle reepjes en geef je salade het effect van champagne. Na het eten van het abc-kruid voelt je mond heerlijk schoon aan en kun je alles heel goed proeven. Hiervoor past de culinaire wereld het abc-kruid dan ook toe. Puur, in een gerechtje of spoom.

Er zijn restaurants en cocktailbars die je het abc-kruid zonder enige waarschuwing geven. Onbegrijpelijk. Laatst nog werd het zonder specifieke toelichting door een televisiekok aangeprezen als gezellige eetbare bloemetjes voor in je glas water bij het eten. Doe dit vooralals je je vrienden zat bent.

En ook als je na ‘het kwartje’ toe bent aan next level: je wilt meer. Immers: ‘wie nooit wat waagt blijft altijd maagd’. Eet dan het hele bloemetje. Of twee. Omdat het kan. Dit is dus vier keer resp. acht keer zo heftig. Wat je dan beleeft noem ik het or-ga-no-lep-tische (met je smaakpappillen) orgasme. Ofwel het bloemenorgasme. Ik zeg: weg met al die vage namen van het abc-kruid. Weg met sechuan, parakers, kiespijnplant en champagnekruid. De allerbeste naam is natuurlijk: floraal genotsknopje.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren