Doeslief voor de natuur

Doeslief voor de natuur (column Stadstuinieren 2-2019)

Er zijn zoveel eetbare bloemen maar de meeste mensen weten dit (nog) niet. Het is mijn missie om het verhaal van de eetbare bloemen overal te roeptoeteren en krijg vaak verraste blikken en blije reacties. Nu, met de zomerse overdaad aan bloemen, is ook het grote genieten van eetbare bloemen weer begonnen. Maar de (eetbare) natuur is er niet voor jou alleen.

Van goudsbloemen, viooltjes, Oost-Indische kers, lavendel en rozen weten de meeste tuinliefhebbers wel dat ze eetbaar zijn. Doorgewinterde wildplukkers kennen ook paardenbloemen, daslook, vlierbloesem en kaasjeskruid als eetbare bloemen. Maar dat anjers, daglelies, stokrozen en springbalsemien ook eetbaar zijn en zelfs erg lekker smaken, daar kijken veel mensen toch wel van op. Als je deze bloemen in je tuin hebt, staan ze er vaak al jaren en kun je ze dus veilig eten. De eetbaarheid van bloemen is als extra dimensie een mooi voorbeeldje van het een-plus-een-is-drie effect. Het geeft extra waarde. Serveer ze dus gul bij al je etentjes.

Ook zijn er veel eenjarige bloemsoorten eetbaar  (bij biologische teelt). Afrikaantjes bijvoorbeeld, die ik vroeger heel stom vond omdat ze toen zo suf in rijtjes stonden aangeplant tussen de gewassen grindtegels met ‘zwarte grond’ keurig netjes aangeharkt naast het gladde, effen groene gazon. Maar na de degelijke klassieke (tuin)opvoeding is het helemaal misgegaan met mij. Zo hang ik nu de permacultuur aan waarbij de grond altijd bedekt is met ‘rommel’ en is mijn grasveld een paardenbloemenkwekerij. Foto’s van de potjes paardenbloemengelei deel ik royaal op de #socialemedia natuurlijk met recept. Kennis delen is kennis vermenigvuldigen.

Toen ik ontdekte dat afrikaantjes  eetbaar zijn en ik de wat wilder groeiende tweekleurige Tagetes patula ‘Linnaeus’ leerde kennen, heeft dit ouderwetse plantje alsnog mijn hart gestolen. Afrikaantjes zijn nu mijn favoriet vanwege de pittige kruidige smaak en de vele geinige soorten. Zoals bijvoorbeeld het fijne citrusafrikaantje (Tagetes tenuifolia) in prachtige geel-, oranje- en bruintinten. Maak er eens bloemenbonbons mee om cadeau te doen op een verjaardag of ga voor een verpletterende indruk en geef een eetbaar boeketje op een eerste date.

Zelf strooi ik handenvol eetbare bloemblaadjes op mijn salades en boterhammen. Geplukt in mijn ‘eetbare-bloemen-laboratorium’. Puur plukgeluk. Je schikt in de zomer met gemak een heel bloemencorso op je bord #omdathetkan. Die overdaad is heerlijk. Zuinig doen is zelfs zinloos want de meeste planten bloeien juist langer door als je regelmatig de bloemen plukt. Strooi royaal viooltjes rondom de glazen ranja op een dienblad en serveer deze fleurige vrolijkheid aan alle buurtkinderen zodat de geur hun neusvleugels doet prikkelen.

Jouw tuin is er niet voor jou alleen.  Want voordat jij je goudsbloemen of leeuwenbekjes oogst, hebben insecten zoals bijen, hommels, vliegen en vlinders er allang van gesnoept. Vervolgens heb jij door al dat rondvliegende spul meer vogeltjes in je tuin. Goed bezig dus voor de biodiversiteit. Plant en zaai zoveel mogelijk soorten (eetbare) bloemen met bloei in alle vier de seizoenen. Het kan. #Doeslief voor de natuur. Want natuur delen is natuur vermenigvuldigen.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren