Smakelijke Tulpenbollen

Smakelijke Tulpenbollen (Column in Stadstuinieren 1-2020)

Doe als een tulp en ga uit je bol’ lees ik op Instagram. Een heerlijk advies dat ik dit voorjaar zeker ga opvolgen. Ik ga binnenkort uit mijn bol net als de tulpen maar ook samen met mijn tulpen. Ik ben namelijk stapelgek op tulpen. In de tuin, in de vaas en op mijn bord.’ 

Afgelopen najaar heb ik zo’n honderd tulpenbollen in mijn eetbare-bloemen-tuin geplant. Biologische bollen want ik ga (een deel van) de bloemen zelf opeten en wil ook bijen en hommels niet vergiftigen. Ik kijk uit naar de bloei van de witte, roze, zalmkleurige, rode en paarse tulpen die ik heb geplant. Red en Pink Impression maken de meeste indruk qua smaak. Met het kweken en eten van biologische tulpen draag ik bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Goed bezig Anna, denk ik trots.

Tulpen smaken als een blaadje rauwe witlof maar dan ietsje zoeter. En de verschillende kleuren smaken allemaal nèt iets anders. Tulpen hebben 6 bloemblaadjes en dat is dus al genoeg voor 6 kleine hapjes, bijvoorbeeld een amuse met zalmsalade. Een tulpenbloemenproeverij is de beste manier om de lente te vieren en meer recepten uit te proberen. Na de bloei en het afsterven van het blad haal ik de tulpenbollen uit de grond. Naast de grote bol die ik had geplant groeien nu ook enkele kleine baby-bolletjes. Als dochter van een tulpenkweker weet ik dat deze klisters elk jaar groter groeien en na enkele jaren mooie tulpenbloemen zullen geven. Maar daar heb ik het geduld niet voor. Ik gooi het oorlogsvoer op de composthoop. Toen kende ik Johanna Huiberts nog niet.

Wat zeg je? Op de composthoop? Je hebt ze weggegooid? Dat meen je niet.’ Bloembollenboerin en keukenprinses Johanna Huiberts schreef het boek Eet Smakelijke Tulp. Ik zie in haar een collega bloemen-eter. Een geestverwant. Ik praat met haar over haar drijfveren, de biologische bollenteelt en ik wil dat boek natuurlijk bestellen want ben ongelooflijk nieuwsgierig naar haar recepten met tulpenbloemen. Wat blijkt; haar 35 recepten gaan voor het grootste deel over bollen. Johanna kan er niet over uit dat ik de baby-bolletjes op de composthoop heb gegooid want delicatesse. Zegt ze. De tulpenbol is zetmeelrijk en smaakt enigszins nootachtig zoals gepofte tamme kastanjes. Ze levert haar biologische tulpenbollen aan sterrenrestaurants en voor in de tulpenwodka. En ik gooi deze lekkernij op de composthoop. Wat een blunder.

Maar nu ben ik door Johanna geïnspireerd om te stoppen met het verspillen van de tulpenklisters. Om zo mijn relatie met de tulpenbol te verduurzamen. Doe je mee met deze culinaire ontdekkingsreis? Je bestelt de bollen gewoon op internet. Met een dubbelcheck op eetbaarheid. Het is de hoogste tijd om het hongerwinter-imago na 75 jaar van ons af te schudden en de veelzijdige eigenschappen van de tulpenbol uit te proberen. Komend seizoen serveer ik Broodjes Tulp, Zoete Bollen en Tulpentaartjes aan mijn familie en vrienden. Met een glaasje tulpenwodka. Ik ga helemaal uit mijn bol.

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren