Kleur is goed voor je humeur

Kleur is goed voor je humeur (Stadstuinieren 4-2019)

‘Eet jij elke dag bloemen?’ vraagt een docent tijdens de eetbare-bloemen-workshop op een congres voor biologiedocenten. ‘Natuurlijk,’ zeg ik, ‘er zijn zoveel soorten eetbare bloemen en zelfs ook in alle seizoenen. Ze smaken heerlijk, het fleurt mijn eten op en ik word er heel blij van.’

Het klinkt misschien vreemd maar er zijn het hele jaar  door eetbare bloemen uit eigen tuin te plukken. Ook nu in de winter. Het begint met een plan. Kies je planten met verschillende bloeitijden zodat niet alleen jij maar ook de insecten het hele jaar iets te eten hebben. Zelf heb ik zo’n honderd soorten in mijn tuin. Het merendeel bloeit natuurlijk in de zomer maar ook in de late herfst, de winter en het hele vroege voorjaar bloeit er iets fleurigs en eetbaars in mijn tuin.

Winterviolen zijn de meest bekende eetbare bloemen die ‘s winters volop te plukken zijn. Koop winterviolen of zaai ze zelf. Koop altijd biologisch. Waarom zou je in hemelsnaam nog planten met gif kopen? Koop vooral ook veel violen. Viooltjes heb je nooit teveel want het deelt ook zo heerlijk uit. Verder bloeit de sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) middenin de winter en de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Ook de verschillende soorten sleutelbloemen (Primula vulgaris) beginnen al voor de kerst te bloeien, diep verscholen tussen hun ovaalvormige bladen. Primula’s zijn gemakkelijk te scheuren. Deel ze met je vrienden, familie en buren.

Als je al deze bloemen niet zelf hebt, groeien ze misschien wel iets verderop in de straat. Bel bij je buren aan en vraag wat bloemetjes (alleen als er overdadig veel bloemen zijn). Maak er heerlijke èn fleurige wintersaladepakketjes mee; een eenvoudig recept bij waar iedereen vrolijk van wordt. Dit gaat als volgt:

Haal een rijstevel langzaam door een schaal water zodat het slap en vouwbaar wordt. Leg het op een snijplank en schik je eetbare bloemen ondersteboven in het midden van het vel. Daarna wat veldsla voor een mooi contrast. Vervolgens stapel je een handjevol geraspte wortel, taugé, bietjes in het midden van het vel. Voeg smaakmakers toe zoals gedroogde tomaatjes, gekruide tofu, zeewier, gehakte nootjes & zaadjes en jouw favo dressing. Vouw het pakketje keurig dicht en als je het omdraait … tadaaa… heb je een supermooi saladepakketje. Geef je buren als dank ook enkele wintersaladepakketjes en je mag vaker eetbare bloemen komen plukken. Geen winterbloeiers in jouw wijk? Bestel dan eetbare bloemen bij de groenteboer of de eetbare-bloemen-webshop. Gewoon omdat het kan

Of ik echt elke dag bloemen eet? Ja, zeker weten. De kleuren helpen mij de winterse neerslachtigheid en grauwheid door. Kleur is goed voor je humeur. ‘Maar wat, als het sneeuwt of vriest?’ vraagt de biologiedocent. ‘Dan eet ik bloemkool. Of broccoli. Of pizza met artisjokharten en kappertjes door de salade. Ik doe lavendel, roos, vlier en kamille in de thee. Zo voel ik de energie van bloemen; de kracht en helende werking van de natuur. Flowerpower. Want een dag zonder bloemen is een dag niet geleefd.’

Door Anna Koster (klik hier voor meer Stadstuinieren